2013. augusztus 21., szerda

Egyszer volt...

Pocket Books, 2010
247 oldal
Elolvastam: 2013. augusztus 12.

" Yet the one thing I realized as Lisa and I retraced the arc of our lives is that no matter what happened, we never, ever gave up - on each other, or on our dreams. I'm far from perfect, and I've made a lot of mistakes in my life. But that's one thing we both got right, and it's the one thing that's keeping me going today."

Fülszöveg:
In a career spanning more than thirty years, Patrick Swayze has made a name for himself on the stage, the screen, and television. Known for his versatility, passion and fearlessness, he's become one of the world's most beloved actors.

But in February 2008, Patrick announced he had been diagnosed with stage IV pancreatic cancer. Always a fighter, he refused to let the disease bring him to his knees, and his bravery has inspired both his legion of fans and cancer patients everywhere. In this memoir, written with wisdom and heart, Patrick recounts much more than his bout with cancer. In vivid detail, he describes his Texas upbringing, his personal struggles, his rise to fame, his commercial breakthroughs in Dirty Dancing and Ghost, and the soul mate who's stood by his side through it all: his wife, writer and director Lisa Niemi.

This book proves that life shouldn't be lived as a series of endings, but rather as the beginning of greater strength and love.

Egyszer volt egy kislány, aki megnézte a Dirty Dancing c. filmet és szépen megtetszett neki a férfi főszereplő. A filmet többször (milliószor?) megnézte újra, majd sorban tovább szinte az összeset, amiben ez a színész játszott. A kislány felnőtt, a férfi megöregedett, beteg lett és meghalt, de a gyerekkori plátói, rajongó szerelem továbbra is megmaradt. Hát így történt.

Nehéz ilyenkor megszólalni. Örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet, annak azonban nem, hogy egyáltalán meg kellett születnie… Mert talán ha nem így hozza a sors, akkor ez a könyv meg sem íródik, vagy legalábbis nem így, hogy olvasás közben mardos a szomorúság. 
A könyv Patrick Swayze és felesége, Lisa előszavával kezdődik. Ezután Patrické a főszerep, az ő elbeszélésében ismerjük meg életét, jó és rossz időszakait, a sok nehézséget, amivel szembe kellett néznie, a sportolói, a táncos és színészi karriert, a filmeket, amik hírnevet hoztak neki és a betegséget, ami végül elszakította őt az élők sorából.

Jó volt arról olvasni, hogy egy-egy ilyen filmforgatásnál mi állt a háttérben, kivel milyen volt együtt dolgozni,  jó volt nézegetni a képeket és egyébként is, jó volt belelátni ebbe a nehéz, kemény, de végletekig kitartó életbe. Mert ez az volt. A sok kudarc, sok nehézség és kilátástalan helyzet ellenére ez az ember megmaradt olyannak, aki soha, de soha nem adta fel. Sokan tanulhatnánk tőle...
Annak is örülök, hogy nem egy száraz, hagyományos önéletrajz ez, hanem őszinte írás, saját szavakkal, gondolatokkal. 

Továbbra is fenntartom, hogy imádom, most talán mindent elolvasva, még inkább, mint eddig.

Egyébként sajnos elég ritkán olvasok angolul könyvet, valahogy mindig rettegek tőle... Mert azért mégsem ugyanaz, mint amikor filmeket nézek eredeti hanggal, magyar vagy angol felirattal. De ha nincs más választás, mert a könyv magyarul nem jelent meg, én viszont kibírhatatlan vágyat érzek, hogy elolvassam, akkor belevágok. Persze általában nem bánom meg, és rá kell jönnöm, hogy ugyan már rég volt az a nyelvvizsga, a nyelvtudás is szinte kárba veszett, az olvasás legalább még megy. :) Nagy öröm ez, mert így kerülhetett ez a könyv az életembe és a polcomra. És ott is marad.





Értékelésem: 5/5. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése